Τη δέσμευση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη, εξασφάλισε, χθες, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για το θέμα του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου με σημαία Μάλτας «Zenith», το οποίο πραγματοποιεί κρουαζιέρες στη χώρα μας με βάση το λιμάνι του Πειραιά.
Η διοίκηση της ΠΝΟ όπως επεσήμανε στη «Ν» ο γ.γ. της Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, ζήτησε από την υπουργό να καλέσει την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ομοσπονδία, ώστε να προσλάβει Ελληνες ναυτικούς στο πλοίο.
Αποψη της ΠΝΟ είναι ότι «η δραστηριοποίηση στον ελλαδικό χώρο, με τη διενέργεια θαλάσσιων περιηγήσεων με αφετηρία και καταληκτικό σταθμό ελληνικό λιμένα, του υπό σημαία Μάλτας, δηλαδή σημαίας χαρακτηρισμένης από τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργατών Μεταφορών (ITF) ως σημαίας ευκαιρίας, κρουαζιερόπλοιου «Zenith», που, όπως είναι γνωστό, στελεχώνεται από πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό χαμηλόμισθο πλήρωμα, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου προέρχεται από μη κοινοτικές χώρες, ασκεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών αλλά και των υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιων».
Σημειώνεται ότι, για τη προσεχή Δευτέρα 31/5/2010, η Ομοσπονδία έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, στην οποία περιλαμβάνει και το κρουαζιερόπλοιο Zenith.
Η άρση του καμποτάζ
Αναφορικά με την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα για πλοία με σημαίες εκτός Ε.Ε., η κα Κατσέλη αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες του ΥΠΟΙΑΝ για τη θεσμοθέτηση σταθερού θεσμικού πλαισίου, με το οποίο θα επιτευχθούν ταυτόχρονα δύο στρατηγικοί στόχοι: της ανάπτυξης των εργασιών στον τομέα της κρουαζιέρας, με παράλληλη προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών.
Η θέση που εξέφρασε για άλλη μια φορά η ΠΝΟ είναι: «Το πόρισμα κατ' αρχήν αναγνωρίζει ότι ''η επικράτηση της ελληνικής ναυτιλίας οφείλεται κυρίως στη ναυτική παράδοση και τη δυνατότητα εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού (ναυτικών), το οποίο ιστορικά κατέχει θετική φήμη στην παγκόσμια ναυτιλία''. Αυτές οι διαπιστώσεις όμως, στη συνέχεια, λησμονήθηκαν και αναιρέθηκαν στη διατύπωση των προτάσεων της Επιτροπής και σαν τέτοιες δεν γίνονται από την Ομοσπονδία μας αποδεκτές».
Πάντως, η υπουργός υπογράμμισε ότι η υπόθεση προχωρά και ότι, όσες εταιρείες θα ενδιαφέρονται να κάνουν κρουαζιέρες, θα υπογράφουν συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες θα δεσμεύουν τις εταιρείες σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που θέτει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής. Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνεται και συγκεκριμένος αριθμός Ελλήνων ναυτικών, οι οποίοι θα είναι και ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ Από πλευράς ναυτικών, επισημάνθηκε ότι βασικός στόχος της Ομοσπονδίας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας στο επάγγελμα και, παράλληλα, η διεύρυνση των θέσεων εργασίας.
Εκτός ασφαλιστικού και το ΝΑΤ;
Στη διάρκεια της συζήτησης, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας έθεσε στην υπουργό και τους προβληματισμούς της για τη συγχώνευση του ΝΑΤ με άλλα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που αναμένεται να καταθέσει με σχέδιο νόμου, το επόμενο διάστημα, στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος.
Οπως επεσήμανε στη «Ν» ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, η υπουργός στους προβληματισμούς των ναυτικών απάντησε ότι, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει, το ΝΑΤ δεν συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστικό. Ωστόσο, ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΠΝΟ να διευκρινίσει το θέμα και να τους απαντήσει με απόλυτη βεβαιότητα.
ΠΗΓΗ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - http://www.naftemporiki.gr/
Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου