Χωρίς καν να έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση τους οι σχεδιασμοί ανάπτυξης του rail hub port στο Θριάσιο, για το οποίο ως γνωστόν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η COSCO εκτοξεύτηκε στα ύψη ο «εσωτερικός» λιμενικός ανταγωνισμός.
Θεσσαλονίκη και Βόλος, δύο λιμάνια που ως γνωστόν διαθέτουν σιδηροδρομικές υποδομές για συνδυασμένες μεταφορές «βλέπουν» να ανεβαίνει η ανταγωνισμός στο εσωτερικό πεδίο με τον Πειραιά.
Μάλιστα στην μόλις πρόσφατα συντελεσθείσα γενική συνέλευση του ΟΛΘ μεταξύ των άλλων έγινε λόγος, ακόμη και σχολιασμός, των προθέσεων του Πειραιά και του ΟΛΠ να «παίξει δυνατά» σε ένα πεδίο που μέχρι πρότινος αποτελούσε “tera incognita” σε πρακτικό επίπεδο για τα συναρμόδια υπουργεία. Τις συνδυασμένες μεταφορές.
Πέραν του πολιτικού υπόβαθρου η υπόθεση μπορεί να χαρακτηριστεί «ευμεγέθης» από επιχειρησιακό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον καθώς ως γνωστόν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωση τρέχουν οι νέες διορίες για προτάσεις που σχετίζονται τόσο με τους «θαλάσσιους διάδρομους» όσο και με τα προγράμματα Marco Polo I και II (συνεργασία πλοίων-σιδηροδρόμων) τα οποία «υστερούν» σε απορροφητικότητα κονδυλίων άρα και προτάσεων συμμέτοχής κυρίως μικρομεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, που είναι και το ζητούμενο από πλευράς αρμοδίων της ΕΕ.
Την εβδομάδα αυτή πάντως όπως έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό και αν δεν υπάρξουν ανατροπές το αρμόδιο υπουργείο θα προχωρήσει στη δημοπράτηση της πρώτης φάσης του σχεδίου για το Θριάσιο.
Όσον αφορά στα του Βόλου. Το λιμάνι είναι έτοιμο να «τρέξει» project που έχουν συζητηθεί πρόσφατα αλλά και στο παρελθόν στο πλαίσιο της εθνικής λιμενικής πολιτικής χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει καταστεί σαφές πότε θα «ανάψει το πράσινο φως» στη διοίκησή του.
Αντίστοιχα ασαφές, για το διεθνές επιχειρείν, είναι ακόμη οι προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στο ποια και σε τι ποσοστό θα «ιδιωτικοποιηθούν», «εκχωρηθούν», «νοικιαστούν» ή ότι άλλο στρατηγικής σημασίας λιμάνια της χώρας στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση- ( πρόσφατα έγινε άτυπο υπουργικό συμβούλιο)- για να γεμίσει τον «κρατικό κορβανά» προσελκύοντας επενδύσεις οι οποίες και θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην επίσης πολυσυζητημένη ύφεση της οικονομίας της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου